Long COVID: een nieuwe kijk op chronische ziekten

Wereldwijde aandacht voor COVID geeft wellicht steeds meer duidelijkheid over langdurige klachten.”

Aug 2022 – Sinds de pandemie is pijnlijk duidelijk geworden dat steeds meer mensen langdurige klachten overhouden na een coronabesmetting. Eén op de acht coronapatiënten houdt langdurige klachten, volgens een artikel gepubliceerd in augustus 2022 op NOS. Het zogeheten postcovidsyndroom. Klachten bestaan voornamelijk uit pijn op de borst, benauwdheid, vermoeidheid, spierpijn en cognitieve problemen. Het postcovidsyndroom telt welteverstaan tweehonderd symptomen, echter laten reguliere röntgenfoto’s, scans en bloedonderzoeken geen afwijkingen zien. Er zijn artsen die hun best doen voor deze groep, maar zodra ze niets vinden worden veel patiënten naar huis gestuurd. Uitbehandeld, maar nog ziek.

Long covid laat een duidelijk parallel zien met de nasleep van andere infectieziekten, van Lyme, Q-koorts en sars. Ze veroorzaken allemaal bij een deel van de patiënten blijvende klachten. Veel patiënten met ME/CVS (myalgische encefalomyelitis, soms ook tot ergernis van patiënten het chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd) geven aan dat ze ziek zijn geworden na een infectie, maar hun aandoening wordt nog steeds niet overal serieus genomen. Het duurde tientallen jaren voordat de perceptie van die ziekte veranderde en de patiënten meer serieus werden genomen: Oorspronkelijk werd het gezien als een psychosomatisch probleem dat vooral vrouwen trof, maar nu wordt het erkend als een complexe, chronische ziekte met duidelijke biologische markers. Recent internationaal onderzoek naar het postcovidsyndroom maakt langzamerhand zichtbaar wat zich afspeelt in het lichaam van patiënten. Het liet onder andere zien dat patiënten microscopisch kleine bloedklonters in de bloedbaan hadden en tevens waren er afwijkingen in de longen en aan het zenuwstelsel.

Doordat Covid een wereldwijd groot probleem is met veel aandacht en steun is er veel en relatief sneller onderzoek naar dit ziektebeeld. Dit in tegenstelling tot andere aanverwante infectieziekten die persisterende klachten kunnen veroorzaken. Maar doordat het postcovidsyndroom veel gelijksoortige symptomen heeft als post-lymeziektesyndroom, ME/CVS, etc. kan onderzoek naar het postcovidsyndroom een nieuw licht werpen op bepaalde chronische ziekten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *